

Our Ref: CJC/SM/

Ist March 2024

Dear Parent/Guardian

Re: Uniform Update and Consultation

School Uniform Update

We wrote to you in October to explain that Key Stage 4 would be allowed to wear a black, navy or grey sweater on account of the colder months and our Upper school site being a cooler building.

With Spring on the way, and therefore the hope for slightly warmer weather, we will be reverting to our standard uniform policy at the end of March. This means that students who wish to wear a jumper will only be allowed to wear a grey V-neck one underneath their school blazer, as stated in our uniform policy. Coloured or branded sweatshirts or hooded tops will not be permitted. As has continued to be the case our wider uniform policy remains in place.

We appreciate that in the current economic climate sourcing new items of clothing can be challenging which is why I am writing at this point with a view to allowing as much time as possible to organise a sweater should your child wish to wear one. Should you have concerns about being able to align with the school uniform policy please do speak with your son/daughter's Tutor or Head of Year.

Consultation - Change to the school day

We are planning to make some changes to the timings of the school day from September 2024, in order to:

- · Accommodate changes in the delivery of PSHE/RSE in light of the recommendations made in the recent DESC PSHE/RSE Review.
- · Create a weekly tutorial lesson with a dedicated form tutor.
- · Create greater opportunities for enrichment clubs and independent study for students at the end of the school day.

The proposed change sees the compulsory school day commence at 8.45am, no longer including the daily tutorial in which historically PSHE was delivered and replacing it with a dedicated weekly tutorial lesson, moving to a 50 minute lunch break and the compulsory school day finishing earlier. All lessons will still be 50 minutes in duration and there will still be the same number of curriculum lessons through the working week.

Continued....

Live to Learn Learn to Live

LOWER SCHOOL (Years 7 – 9)
Heywood Avenue, Onchan
Isle of Man, IM3 3AR
+44 (0) 1624 648900

UPPER SCHOOL (Years 10 - 13)

Ballaquayle Road, Douglas

Isle of Man, IM2 5RA +44 (0) 1624 648800

WWW.SNHS.IM

Proposed times for September 2024 are as follows:

8.45am	5 mins	Formal start to school day
8.50am	50 mins	Lesson I
9.40am	50 mins	Lesson 2
Break	20 mins	Break Time
10.50am	50 mins	Lesson 3
11.40am	50 mins	Lesson 4
12.30pm	50 mins	Lunch Time
1.20pm	50 mins	Lesson 5
2.10pm	50 mins	Lesson 6
3.00pm	Compulsory School Day Ends	

There will be no need to alter bus times for the morning drop-offs at school but bus pick-up times will need to be altered. Initial research indicates that bus routes could be adapted to support this change and the earlier finish time will allow for greater opportunities for after school enrichment activities, supervised independent study and some targeted support sessions.

I would very much appreciate and value your feedback on this proposed change. The consultation will run for one month until 30th March and any queries or feedback you wish to provide can be emailed to parentconsultationSNHS@sch.im during the consultation period.

Thank you for taking the time to read this letter and for your ongoing support.

Yours faithfully

Mr C J Coole PGCE, NPQH

Head Teacher